39,8302$% 0.04
46,9537€% -0.07
54,7388£% 0.08
4.278,65%1,21
6.942,00%1,08
27.685,00%1,08
3.337,56%1,06
10.080,35%1,33
4229143฿%-1.36022
96617Ξ%-2.16197
39.83$%0.0484
Antalya’nın Aksu beldesindeki konaklama tesislerinin bulunduğu alanda illegal yapıların yıkımı esnasında bazı işletme sahipleri iş makinelerinin önüne yattı, bir işletme sahibi ise kendini yakmaya çalıştı. Emniyet güçleri işletme sahiplerine biber gazı kullanırken, yapılar belediye ekipleri tarafından iş makineleriyle yıkıldı.
Sabah saatlerinde Aksu beldesi Kemerağzı Mahallesi Kundu oteller bölgesinde bulunan iş yerlerinin yer aldığı çarşıya gelen Aksu Belediyesi ekipleri, Mülkiye Müfettişliği ile Antalya Valiliği’nin kararına uygun olarak yıkım sürecini başlattı. Bölgede polis ve zabıta ekipleri de güvenlik önlemi aldı. İşletmeciler ise yıkım kararının turizm sezonu sonrasında uygulanmasını isteyerek ekiplere direniş gösterdi. Belediye ekipleri dükkanların boşaltılmasını talep ederken, bazı işletmeciler iş makinelerinin önüne yatarak yıkımı engellemeye çalıştı. Kimi işletmelerin dükkanlarına girmeye çalışırken, kimi ise polisle tartıştı. Bir işletme sahibi kendini yakmaya çalışırken, bu eylem son anda önlendi. Bölgeden ayrılmayan kalabalığa polis biber gazı ve TOMA aracıyla müdahale etti. Çok sayıda çevik kuvvet ekibi bölgeye sevk edildi ve yaşanan olaylar sırasında kısa süreli arbede yaşandı. Müdahalenin ardından iş makineleriyle yıkım işlemi tamamlandı.
‘3 Ay Daha Bekleyebilirlerdi’
Yıkımın turizm sezonunda yapılmasına karşı çıkan işletme sahibi Emin Şen, “Bize bu yıl yıkım olmayacağı söylendi. Benim ruhsatım var ama bazı işletmelerin ruhsatı yok. ‘Şu anlık bizim için yıkım meselesi çözüldü’ denildi. Bu alan bir turizm bölgesi. Böyle bir durum hayatımda görmedim. Ben buraya kiralık yazısını görüp kiralamıştım. Belediyeye bu belgelerimi sunmuştum. Bana iş yeri açma ruhsatı bile verdiler. Ortalama zararım 5 milyon lira. Bu durumdan nasıl kurtulacağımızı bilmiyorum. Bizi 3 ay daha idare edebilirlerdi” şeklinde konuştu.
‘200 Milyon Liralık Zararım Var’
Yıkıma karşı mahkeme sürecinin devam ettiğini belirten İsmail Karaçalı da “Ben bu yıkılan çarşıdan sorumluyum. Bugün 200 milyon liralık zararım var. Açılan davalar devam ediyor. Yürütmeyi durdurma kararım var. Turizm sezonunda olacak bir iş değildi” ifadelerine yer verdi.
Belediyeden Açıklama
Diğer yandan yasal sürecin ardından yıkılan işletme alanlarının yerine park yapılacağı belirtildi. Belediye yetkilileri, 17 Haziran’da işletmelere tebligat yapıldığını, bölgede duyuruların ilan panolarına asıldığını ve araçlarla anonslar gerçekleştirildiğini belirtti. Belediye tarafından yapılan yazılı açıklamada ise “Kemerağzı Turizm Bölgesinde, belediyemize ait park alanlarını kanuna aykırı olarak işgal eden yapılarla ilgili denetimlerin ardından, Mülkiye Müfettişliği ve Valilik kararına uygun olarak yıkım kararı alınmıştır. Halka ait bu alanların işgalini geçmişte ruhsat vererek teşvik eden yöneticiler hakkında ilgili yargı mercilerince soruşturma ve yargılama süreci başlatılmıştır. Yasal süreç çerçevesinde gerçekleştirilen bu uygulama ile işgal edilen alanlar kısa süre içerisinde kamuya açık park alanı olarak halkın kullanımına sunulacaktır” denildi.
Orman Yangını Antalya’da Kontrol Altına Alındı